Ajoittain tulee tunne etta on saanut tarpeekseen Kiinasta. Silloin on hyva lahtea johonkin vahan kauemmas katsomaan elamantilannetta etaisyydesta. Tallakertaa olen valinnut etaisyyden Hong Kong, joka on mukava valimuoto kahdenlaisen Kiinan valilla.

On mielenkiintoista kuinka niin pienen rajan ylitsehyppiminen tuo niin paljon muutosta, samalla kun samanlaisuuksiakin on niin paljon. Kun kavelee yli rajan ensimmainen muutos mita huomaa astuessa junaan on etta ihmiset lukevat uutislehtia. Kiinassa on hyvin harvinaista etta yleisissa kulkuvalineissa luettaisiin lehtia, puhumattakaan kirjoista. Ehka kun Japanissa on joku aina lukemassa kirjoja, niin taala on lehtia ja mainland Kiinassa ei mitaan. Mitakohan Etela Koreassa sitten tehdaan..

Lehti mita luen junassa on edelleen Kiinalainen lehti, mutta sen sisalto on muuttunut painvastaiseksi. Ensinnakin kansainvalisia uutisia on enemman, selkeasti kiinnostaa mita maan ulkopuolella tapahtuu. Mutta ehka eniten silmaan pistava artikkeli kasittelee Mao propagandaa hyvin kriittisin silmin.

Mannermaan kiinalaiset ovat jopa ylpeita siita etta Hong Kongissa uutisoidaan paljon "heidan" uutisia. Tosi on etta niin pienella saarella tuskin tapahtuu niin alyttomasti uutisoitavia juttuja. Mutta nama Kiinaa koskevat artikkelit ovat hyvin kriittisella savylla varustettuja elleivat ole joitain viihdeuutisia.

Astuessaan junasta ulos huomaa seuraavan asian, ihmiset seisovat oikealla puollella rullaportaita ja kavelevat vasemmalla puolella. Tama on jotain mita ei ikina nakisi toisella puolella rajaa!